Persoonlijk Aandenken

niko-hoebe-ontwerperDe herinneringskom is ontstaan nadat de vader van een groot gezin overleed. Zijn tien kinderen hadden allemaal zo hun eigen herinneringen aan hem. Een van die tien was ontwerper Niko Hoebe. Hij kwam op het idee die verschillende herinneringen zichtbaar te maken. Hij gaf zijn broers en zussen een kom om daar een persoonlijk aandenken aan hun vader in te bewaren. Een souvenir dat hen in staat stelde hun herinneringen blijvend te koesteren.
Een van de kinderen dacht aan de vele strandwandelingen en legde daarom schelpen in de kom. Een ander moest denken aan de vogels waar vader zo van hield en kwam met eitjes en veren.

Er was ook een kind met dierbare herinneringen aan de spelletjesavonden van vroeger. Daar stonden wat speelkaarten en schaakstukken symbool voor. Weer een ander moest denken aan de momenten dat vader en moeder opgetut de deur uitgingen en legde sjaaltjes en oorbellen in de kom. Er was ook een die vooral de leegte voelde die de ouders achterlieten en die liet de kom daarom leeg. Zo ontstond er een waarachtige gedenksteen, een grafsteen met een reeks kommen vol herinneringen. Als teken van verbondenheid. Als een monument dat kracht gaf om met elkaar – ieder op eigen wijze – het verlies te verwerken. Eerst van vader, later ook van moeder. Deze intense ervaring bracht Niko Hoebe ertoe ook anderen in staat te stellen hun persoonlijke herinneringen aan dierbare overledenen te visualiseren. Vandaar dat hij de herinneringskom verder vervolmaakte en in productie bracht. U kunt nu ook zelf met de herinneringskom een bijzonder grafmonument, grafzerk of grafsteen ontwerpen.